S- förslag till budget 2025

Här nedan kan ni läsa om förslaget vi hade till budget 2025 som INTE antogs av fullmäktige!

Längst ner på sidan hittar du det samlade dokumentet som nedladdningsbar pdf.

Vägledande grunder och principer

Socialdemokraterna är ett feministiskt parti som utgår ifrån att varje människa ska vara fri att utvecklas som individ. Det innebär att jämställdhets- och jämlikhetsperspektivet ska ingå i alla politiska bedömningar i alla kommunala frågor.

Socialdemokraterna tror på ett solidariskt samhälle där alla ger efter förmåga och får efter behov. Vi tror på ett inkluderande samhälle där varje människa har rätt att påverka och forma sin omgivning genom demokrati. Vi tror på ett tryggt samhälle som arbetar för att motverka kriminalitet och svara upp mot de utmaningar som finns i samhället. Klassklyftor och segregation ska brytas.

Bakgrund ska inte vara ett hinder för möjligheten till utbildning och arbete.

Socialdemokraterna anser att hela Värnamo kommun ska vara levande och även om du bor på landsbygden eller i större ort ska du ha jämlika förutsättningar för ett tryggt och bra liv med god välfärdsservice.

Socialdemokraterna är ett arbetarparti som byggde upp den svenska välfärden. Vi ska därför fortsätta satsa på skola, omsorg och fler arbeten i välfärden i stället för att sänka skatten. Kollektivavtal och facklig samverkan är en förutsättning för trygga och hälsosamma arbetsplatser.

Socialdemokraterna tror inte att privatisering av skola, vård och omsorg är rätt väg att gå då det skapar orättvisa system och samtidigt som skattepengar hamnar i privata fickor. Vi tror på den demokratiska kontrollen av det offentliga där skattepengarna stannar inom välfärden.

Reglerna för offentlig upphandling ska ses över för att kunna användas mer aktivt för att ställa krav på trygga arbetsvillkor och lokal utveckling. Idéburna organisationer inom såväl välfärden som annan service ska få bättre förutsättningar att verka.

Den socialdemokratiska kampen är i grund och botten en kamp mot orättvisor. Grundförutsättningarna för ett framåtsträvande samhälle och en stark välfärd är hushållandet av de gemensamma resurserna.

Socialdemokraterna ställer krav på att sociala, ekologiska och ekonomiska resurser används strategiskt och aktivt för att arbeta bort orättvisor och hinder. Vi vill se en ekonomisk stabilitet, hög sysselsättning och kontroll över kommunens sätt att använda sina resurser.

Prioriterade områden

För Socialdemokraterna är prioriterade områden Trygghet i livets alla skeden samt goda arbets- och levnadsvillkor.

Budgetförutsättningar

Sverige befinner sig fortfarande i ett tufft ekonomiskt läge. Svenska hushåll pressas hårt av höga matpriser, hyror och höga räntor. Regeringen och Sverigedemokraterna har prioriterat skattesänkningar för de allra rikaste och låter vanligt folk och välfärden ta smällen. Sverige blir fattigare och farligare och behöver en politik som bottnar i verkligheten och tar ansvar och ökar sammanhållningen.

Även om inflationstakten mattas av är kostnadsläget fortfarande mycket högt. Det slår stenhårt mot svenska hushåll samtidigt som vi ser en stigande arbetslöshet.

Gängkriminaliteten äter sig in i alla delar av samhället och otryggheten ökar, vi ser att utanförskap gör att man lätt rekryteras till kriminella gäng och det går allt längre ner i åldrarna. Därför är det viktigt att alla barn och unga får tillgång till en aktiv och meningsfull fritid så de har andra alternativ.

Vi har historiskt fått mycket stadsbidrag av den S-ledda regeringen, men nuvarande sittande regering har valt en rejäl minskning av stadsbidragen och dessa har redan aktualiserats vilket innebär att vi som kommun får mycket mindre pengar mot tidigare och därför tvingas att ta bort eller sänka ambitionsnivån i olika verksamheter eller hitta annan finansiering. Med det sagt kan man konstatera att det är skillnad på vilket parti som leder regeringen och därmed vilket stöd som ges till kommuner och regioner i deras välfärdsuppdrag.

193 kommuner minskar sin befolkning och detta sker även i Värnamo. Under 2023 minskade vi med drygt 90 invånare och mellan januari och april kan vi se att 70 personer har valt att flytta utanför kommungränsen. Detta påverkar såklart våra skatteintäkter.

Vi ser också att inom de kommande tio åren så minskar antalet barn i åldrarna 1-19år med ca 200 000 i Sverige och vi har en alltmer åldrande befolkning.

I Värnamo har vi haft turen att ha väldigt friska äldre men behöver ta höjd för att de äldre kommer vara många fler inom en ganska snar framtid och då måste vi stå rustade när behov av insatser uppstår.

Driftbudget med resultaträkning

Socialdemokraterna har som finansiellt mål 2,5% av det totala ekonomiska resultatet.

Vi föreslår en skattehöjning med 50 öre och dessa ska gå i stor utsträckning till personal och förebyggande insatser för barn och unga. Utöver detta föreslår vi full löneutveckling. Vi kommer att föreslå ett medvetet starkt resultat för att låneskulden framåt inte skall bli för hög.

Vi vill också påminna samtliga nämnders förvaltningar att noga följa tillgången till olika externa bidrag som kan finansiera eller medfinansiera pågående eller ny verksamhet.

Finansiella mål

I Värnamo kommun är den ekonomiska planeringen långsiktig och strategisk för att möte det kommunala ansvaret med allt vad det innebär. Demografiska förändringar, klimatförändringar, krissituationer i omvärlden men också för att skapa förutsättningar för goda levnadsvillkor för kommande generationer.

Värnamo kommuns finansiella mål

  1. Årets resultat bör ej understiga 2,5%
  2. 100% skattefinansierade investeringar med egna likvida medel
  3. Låneskulden får vara max 50% av skatteintäkter och utjämning ink VA-verksamheten
  4. Soliditeten ska bibehållas eller öka över tid.

Investeringsbudget

Vi har även i år varit sparsamma och prioriterat investeringar som vi tror på. Vi har prioriterat sådant som gynnar barn och unga samt personalens arbetsmiljö.

Värnamo kommun skall vara kommunen som har ”det” och då måste det finnas attraktiva bostäder, skolor, förskolor, trygghetsboenden, idrottslokaler, mötesplatser, uteliv med mera. Vi tror att vi snart kan vara på banan igen och fortsätta investeringsplanen för att Värnamo kommun ska ha ”det” som man gärna vill flytta till.

Uppdrag till nämnder och styrelser

Kommunstyrelsen

Värnamo kommun skall vara en kommun som bidrar till folkhälsa och fysisk aktivitet men även vara en attraktiv arbetsgivare

Därför yrkar vi;

att HR får i uppdrag att kartlägga inom vilka förvaltningar och verksamheter det är aktuellt att införa arbetsskor till personalen och göra en prioriteringsordning för införandet samt upprätta nytt regelverk/ policy för arbetskläder inkl. arbetsskor.

Omsorgsnämnden

att förvaltningen i samråd med HR får i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att införa hälsosamma scheman, i detta arbete ska man beakta 11-timmars dygnsvila, ev. höjd grundbemanning, kortare veckoarbetstid för vissa åldersgrupper med bibehållen lön, andra förslag på lösningar är också välkommet.

Barn- och utbildningsnämnden

Frukost och eller mellanmål i skolan

Forskning visar att mätta magar lär sig lättare därför satsar vi 14 000 000kr för att skolorna ska införa frukost eller mellanmål i skolorna. En del elever behöver frukost för de äter sent andra behöver ett lättare mellanmål för de går länge i skolan. Detta får vara en del av skolplaneringen inom varje rektorsområde.

Nattis

Nattis är en stor del av att vara en attraktiv kommun och inte minst en attraktiv arbetsgivare. En del av vår personalstyrka arbetar på dygnets alla timmar för att finnas till för våra kommuninvånare. Näringslivet så som bland annat handel, restauranger, hotellverksamhet samt industrier är öppna längre på kvällar och ibland dygn. Utöver detta så har vi ett stort sjukhus i kommunen där man ger vård dygnet runt. Vi ser även att det kommer etableringar framåt som kräver barnomsorg på dygnets alla timmar och vi tror att vi ännu inte sett effekterna av de skärpta reglerna kring 11 timmars dygnsvila och det ökade behovet av barnomsorg som kan uppstå som en konsekvens av detta. Det är viktigt att förvaltningen tar med detta i beräkningen. Vi vill att nattis förstärks till att även ha öppet på storhelger.

Därför vill vi behålla nattisverksamheten i kommunen och lägger därför 3 100 000 kronor för detta.

Fler vuxna i skolan

Fler resurser i förskola, grundskolan och gymnasiet; på flera rektorsområden ser vi att det saknas resurser i skolan, det kan vara allt ifrån extra resurser, behörig lärare, specialpedagog, ja helt enkelt vill vi se fler vuxna i skolan för att ge alla barn rätt och bra förutsättningar att klara sin skolgång. Detta arbete måste starta redan i förskoleklass och följa med hela vägen upp på gymnasiet. Därför inför vi socialdemokrater en pott i barn- och utbildningsnämnden där rektorsområdena kan söka pengar för att anställa just den tjänsten de har behov av. Finns också möjlighet att rektorsområden tillsammans söker för en gemensam tjänst de delar på. Vi avsätter 8 000 000 år 2025,

14 000 000 år 2026 och totalt 16 000 000 kr år 2027.

Elevhälsan

Vi vill förstärka elevhälsan och satsa 1 800 000 kr för att arbeta mer intensivt med hemmasittande barn för att få tillbaka dom till skolan. Detta skall ske i samordning med Medborgarnämnden och TSI teamet. (Tidiga samordnade insatser)

Kulturskola

Idag ökar antalet barn som får avstå en del fritidsaktiviteter då familjens ekonomi är ansträngd. Vi socialdemokrater ser vikten av vår kulturskola som ger ett stort och varierat utbud till våra barn, vi vill ge utökad budget till kulturskolan och vill att den på sikt ska vara helt avgiftsfri och avsätter därför 450 000kr år 2025, 500 000 kr år 2026 och 550 000kr år 2027. Utöver detta så kommer det finnas möjlighet att söka avgiftsfri fritidsaktivitet för de som inte har råd. (ligger under teknik och fritidsnämnden)

Arbetsskor

Vår personal arbetar nära människor är ofta utsatta för högre smittorisker och utöver det belastningsbesvär som kan ge skador i fötter, knän, ben, höfter samt rygg. Vi tycker det är viktig att vår personal har fotriktiga skor som skyddar mot belastningsskador, smuts, väder och kyla så därför har vi avsatt medel för arbetsskor. (ligger under kommunstyrelsen).

Medborgarnämnden

Ytterligare en Tidiga samordnade insatser TSI- samordnare

Socialdemokraterna ser att medborgarnämndens förebyggande arbete tillsammans med BUN och ON är av stor vikt för att vi ska hålla nere samhällets kostnader, TSI samordnaren ska arbeta över alla förskolor, grundskolor samt gymnasieskola i kommunen, utöver detta tillkommer utredningar med mera. Vi anser det därför nödvändigt att tillsätta- ytterligare en tjänst inom tidiga samordnade insatser TSI för att höja och säkra kvalitén ytterligare. Vi avsätter därför 700 000 kr till denna tjänst.

Meningsfull fritid

Vi har vår fantastiska fritidsgård Navet som också bemannar i Rydaholm, Bor och Forsheda under vissa dagar. Däremot tycker vi att det saknas en samlingsplats för barn och unga som bor längre ifrån Navet och därför inte tar sig dit. Vi Socialdemokrater vill därför komplettera med 2 tjänster i fritidsgårdsverksamheten för en mobil verksamhet. Vi tycker att man kan utnyttja de lokaler kommunen redan äger idag men som inte används efter en viss tid. Det kan vara exempelvis fritidslokaler, musiksalar, bildsalar, gympasalar eller utemiljö på skolor där man bestämmer att på en skola är det öppet kvällstid 1–2 kvällar i veckan och likadant på någon annan skola. Varierat utbud av fritidsaktiviteter som ex spela spel, måla, filmkvällar, idrottsverksamhet osv.

Vi tillsätter därför 1 200 000kr årligen för utökning av denna verksamhet men vi ser också att man kan samverka med föreningslivet för att bemanna ytterligare och finnas till för våra barn och unga och erbjuda en meningsfull fritid på olika sätt och platser.

Meningsfullt sommarlov

Sommarlovet är en härlig tid för många barn men för en del är det en period av oro och ångest, en oro över att man kanske inte har råd att göra något kul på sommarlovet, en oro över att behöva gå hungrig på sommarlovet eller kanske en oro att man är ensam och alla andra gör massa roligheter.

Vi tycker att sommaraktiviteterna som man anordnat på solgården varit väldigt lyckat och välordnat. Vi vill växla upp och utöka sommaraktiviteter och därför satsa ytterligare 800 000 kr för ett meningsfullt sommarlov med lunch. Vi tänker att man även här kan använda sig av de lokaler som finns i kommunens regi exempelvis fritids, gympasalar, idrottsplatser med mera men det kan också vara andra planerade aktiviteter för de som inte får plats eller har möjlighet att vara med på daglägret på solgården.

Vi kommer också avsätta en pott där man kan ansöka om att få sommarläger betalt. (Ligger under teknik- och fritidsnämnden).

Mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld.

Vi har fortfarande inte hämtat oss ur den ekonomiska kris vi befunnit oss i och våra barnfamiljer har det fortfarande tufft när det kommer till hushållsekonomin att gå ihop. Man kan se att våld mot kvinnor har ökat något under den senaste perioden och en orsak kan vara den ansträngda ekonomin i hushållen. Vi avsätter därför

500 000kr som öronmärks för att arbeta med detta.

Omsorgsnämnden

Hälsosamma scheman

Personalen är det viktigaste verktyget vi har för att leverera den välfärd våra invånare behöver. Det är viktigt att personalen har hälsosamma scheman som gör att man har tid till återhämtning, tid och ork till fritidsaktiviteter samt att kunna umgås med familj och vänner. Därför satsar vi på hälsosamma scheman så att personalen får möjlighet till återhämtning och en meningsfull fritid.

Ökad grundbemanning

Vi vill att man ökar grundbemanningen där det behövs för att inte vara så sårbara när någon är borta eller vid högre belastning.

Förkortad arbetstid

Vi vill att man utreder möjligheten om man kan erbjuda kortare arbetstid med bibehållen lön, vi vill också att man utreder för vem det här skulle kunna vara möjligt och på vilket sätt.

Kompensation 11timmars dygnsvila

Alla insatser vi nämner i texten ovan inklusive kompensation för 11 timmars dygnsvila kommer vi att lägga i en pott där man kan söka pengar för att möta upp mot de önskemål som finns. Totalt är det 17 000 000kr för år 2025, 19 000 000kr år 2026 samt 21 000 000kr år 2027.

Arbetsskor

Vår personal arbetar nära människor är ofta utsatta för högre smittorisker och utöver det belastningsbesvär som kan ge skador i fötter, knän, ben, höfter samt rygg. Vi tycker det är viktig att vår personal har fotriktiga skor som skyddar mot belastningsskador, smuts, väder och kyla så därför har vi avsatt medel för arbetsskor. (ligger under kommunstyrelsen).

Samhällsbyggnadsnämnden

Räddningstjänsten

Socialdemokraterna har uppmärksammat att räddningstjänsten har varit sårbara under en tid sedan man införde skärpta regler för 11-timmars dygnsvilaregeln och tolkningen av denna. Räddningstjänsten har en samhällsviktig funktion och det är viktigt att personalen där får en hållbar arbetsmiljö. Därför tillsätter vi ytterligare medel till en tjänst a 600 000kr.

Fordonsflottan på räddningstjänsten behöver uppdateras och för att tillmötesgå deras önskemål lägger vi till ytterligare 300 000kr år 2025, 333 000kr år 2026 och 1 250 000kr år 2027.

Inventarier, IT-utrustning

Nämnden har haft ett äskande utöver det som ryms i ram vilket vi skjuter till 314 000kr år 2027 och 10 000kr år 2029.

IT-system

För att kunna erbjuda invånare/ företagen digitala tjänster krävs att ärendesystemet för Miljö- och plan och byggenheten kompletteras med funktioner för e-tjänster. Utöver detta behövs upphandling av ett nytt GIS- system. Totalt skjuter vi till

1 975 000kr år 2028 för detta.

En tjänst på miljösidan

SBF har uppgett att det har ett behov av ytterligare en tjänst på miljösidan från 2027 men efter samtal har Socialdemokraterna valt att tillsätta denna tjänst redan 2025 och skjuter därför till 600 000kr år 2025.

Lagkrav öppen data som införs 2025 ger inkomstförlust med 150 000kr som neutraliseras genom att skjuta till motsvarande peng till nämnden.

Licenser digitalisering kommer innebära en utökad kostnad för nämnden som inte ryms inom ram så här skjuter vi till 200 000kr.

Kulturnämnden

Kulturnämnden har äskat medel för bibehållen verksamhet däribland medel till filmhistoriska festivalen. Vi tycker att man gjort ett fantastiskt arbete med filmfestivalen, kultur med mera så skjuter vi till 600 000kr årligen till kulturnämnden för denna verksamhet.

Servicenämnden

Servicenämnden har listat upp ett behov utöver det som ryms inom ramen enligt nedan:

Skrivare/ kopiatorer 500 000kr år 2029

Inventarier kök 900 000kr år 2028

Produktionsskrivare till interntryckeri 400 000kr år 2029

Säker digital identitet och åtkomst 4 850 000kr år 2028–2029

Tillräcklig uppkoppling 2 650 000 kr år 2029

Innovation och verksamhetsutveckling 3 500 000kr 2025–2029

Vi tycker att det är viktigt att dessa delar fungerar därför skjuter vi till medel efter nämndens önskemål totalt 12 800 000kr

Arbetsskor

Vår personal arbetar nära människor är ofta utsatta för högre smittorisker och utöver det belastningsbesvär som kan ge skador i fötter, knän, ben, höfter samt rygg. Vi tycker det är viktig att vår personal har fotriktiga skor som skyddar mot belastningsskador, smuts, väder och kyla så därför har vi avsatt medel för arbetsskor. (ligger under KLF).

Teknik- och fritidsnämnden

Föreningsbidrag

Teknik och fritidsförvaltningen har tidigare uppgett att de inte har tillräckligt med utrymme för att höja föreningarnas anläggningsbidrag. Detta har vi hörsammat och satsar därför 300 000kr år 2025, 360 000kr år 2026 samt 420 000kr år 2027.

Man har också velat ha medel för miljöteknisk undersökning ljuseveka, Ks§371/2023 dessa medel finns att söka i pott hos kommunstyrelsen.

Aktivitetsbidrag för en meningsfull fritid

Vi ser idag att det är allt fler barn som slutar med sina fritidsaktiviteter eftersom hushållets ekonomi inte räcker till träning- och medlemsavgifter, andra kanske inte längre kan vara med på sommarskolor/ läger som anordnas. Därför tillför vi socialdemokrater en pott till teknik- och fritidsnämnden för dessa ändamål. Tanken är att familjer som har det svårt ekonomiskt kan äska via sin förening om att få läger/sommarskola som anordnas inom kommunen, medlems- och eller träningsavgiften betald. Vi lägger 500 000kr årligen till detta ändamål eftersom vi tycker det är viktigt att barnen får ha kvar sina aktiviteter och inte slutar på grund av ekonomins skull.

Aktivitetsområde kransorter

Enligt tidigare plan så ska Rydaholm ha en full multiarena och Bredaryd likaså men där har man ändrat och minskat ambitionen. Detta tycker vi är fel, är det något man ska satsa på så är det bra kostnadsfria möjligheter till idrott och aktiviteter därför satsar vi 3 000 000kr år 2025 och 1 400 000kr år 2026.

Multiarena Folkets park

De barn och unga som bor ovanför järnvägen har inte så nära till bra aktivitetsområden, vi tycker spontanidrott är bra och lockar många, därför vill vi förlägga en multiarena liknande den de har i Forsheda i Folkets park-området. Vi satsar 3 100 000kr som ska öronmärkas för en multiarena i detta område.

Finnvedsvallen

Eftersom det har varit strul med gräset på Finnvedsvallen och byggnationen är oklar när det kommer till när/var man får bygga tror vi att vi måste lägga ytterligare pengar på att byta gräs för att kunna stå spelklara när allsvenskans säsongstart kör i gång. Vi väljer därför att skjuta till 3 000 000kr för ny gräsmatta inför säsongsstart 2026.

Ny simhall

Värnamoborna behöver en ny fräsch simhall som är till för alla. En simhall är något som alla invånare kan utnyttja men också viktig för bra simundervisning, vattengymnastik med mera. Vi vill tidigarelägga simhallen och i vårt budgetförslag så vill vi att man ska påbörja byggnationen av den nya simhallen redan 2027 och att hela simhallen ska stå klar 2029.

Vi vill också att personalutrymme arena service ska förläggas i samma byggnad som den nya simhallen.

Folkets parks utveckling

Värnamo kommun äger Folkets park sedan 1978 men enligt avtal bedrivs verksamheten av stiftelsen Folkets Park. Stiftelsen arrangerar barn-, ungdoms- och familjeunderhållning samt andra aktiviteter under sommarsäsongen. I parken finns också en 18-håls minigolfbana som i detta nu renoveras med skänkta medel. Det finns också en boulebana, lekutrymme och toaletter inom området, utöver detta finns det en dansbana, teaterlada samt en serveringslokal och två mindre kiosker.

På grund av kraftigt eftersatt underhåll behöver samtliga byggnader i parken olika former av renoveringar.

Vi socialdemokrater tror på en utveckling av folkets park och att man i samverkan med exempelvis skolor och föreningar kan få bra aktiviteter i lokalerna och utemiljön i området. I vår fördjupade översiktsplan omnämns Folkets parks byggnader vara av särskild värdefull betydelse och att skala och uttryck ska tas i beaktning.

Folkets park finns tillgänglig för alla och kan bedrivas på ett billigt sätt genom stiftelsens ideella verksamhet. En bra mötesplats för alla därför satsar vi socialdemokrater pengar på att rusta upp parken för 12 500 000kr mellan 2025–2029. Vi behöver en ett Folkets park att vara stolta över både utseendemässigt och aktivitetsmässigt.

Utöver detta vill vi lägga en multiarena i Folkets park-området som nämns ovan.

Utemiljöer förskolor och skolor/ underhållsskuld

Teknik- och fritidsnämnden har uppgett att man inte inom budget kan uppdatera utemiljön på våra förskolor och skolor. Vi tycker det är viktigt att våra barn har säkra och attraktiva utemiljöer i och runt om våra skolmiljöer därför satsar vi 500 000kr årligen 2025–2028 för detta ändamål. Totalt 2 000 000kr under denna period.

Ytskikt förskolor/ Renovering

För att bibehålla kvalitén och att det inte blir för stora skillnader vill vi Socialdemokrater att man utför ytskiktsrenovering där behovet finns på befintliga förskolor.

Finnvedens gymnasium

Finnvedens gymnasieskola är vår enda gymnasieskola och har ett enormt eftersatt behov av renovering. Vår personal och våra barn har väntat tillräckligt länge, nu måste skolan påbörja renovering. Det handlar om att våra anställda och barn ska ha friska lokaler att vistas i därför vill vi att renoveringen av FiGy ska intensifieras så vi lägger 65 000 000kr för renovering under 2025 och 2026.

Kommunstyrelsen

Social hållbarhet och folkhälsa

Ett socialt hållbart samhälle är ett jämställt och jämlikt samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa, utan orättfärdiga skillnader. Ett samhälle med hög tolerans där människors lika värde står i centrum, vilket kräver att människor känner tillit och förtroende till varandra samtidigt som de är delaktiga i samhällsutvecklingen.

Vi vill att detta arbetas med i alla förvaltningar i linje med våra övergripande mål och därför tycker vi det är viktigt att ha en som kan samordna detta arbete brett över alla förvaltningar. Vi vill därför tillsätta en tjänst till detta ändamål med 900 000kr årligen från år 2025.

Arbetsskor

Större delen av vår personal går och står mycket i arbetet vilket gör att de utsätts i större utsträckning för belastning på höfter, rygg, knän, ben och fötter samtidigt som det kan finnas andra risker de utsätter sig själva och deras privata skor för. Vi socialdemokrater tycker att en arbetsgivare ska stå för arbetskläder och skor. Därför lägger vi 3 000 000kr för detta ändamål 2025 och 300 000kr år 2027. Vi vill ge HR i uppdrag att kolla på när/hur man kan införa arbetsskor i etapper.

Central pott ökade driftkostnader pga. volymökningar teknik- och fritidsförvaltningen TFF

Vi tillsätter en central pott för volymökningar enl. TFF:s projektblad med 582 000kr år 2025, 1 240 000kr år 2026 och 3 015 000 år 2027. Pengarna äskas hos KS.

Central pott: MKB och övriga specialutredningar

Uppskattningsvis låg utredningar mellan 250–450 därför har vi valt att tillskjuta 325 000kr till sådan pott. Äskas hos KS

Pott: HR Medel för personell organisation

Här avsätter vi 4 000 000kr år 2025, 5 000 000kr år 2026 och 5 000 000kr år 2027.

Medel som kan ansökas är utökning av friskvårdsbidraget med 1000kr/person samt personella resurser som behövs inom HR enheten. Medel äskas av kommunstyrelsen.

Ungdomsmiljonen

1 000 000kr satsas på ungdomarna inklusive ungdomssamordnare för att möta demokratiunderskott som finns bland unga och för att stärka kommunens arbete med barnkonventionen. Vi vill se att barn och unga involveras i frågor som rör dem men också som inte är traditionella för målgruppen. Vi vill också att kommunen medvetet arbetar med att skapa aktiva samhällsmedborgare bland ungdomarna genom att involvera dem i förankringsarbetet och här ser vi att barnkonventionen är rätt verktyg för att komma i mål.

Sammanfattning

Socialdemokraternas budgetförslag är ett alternativ till det förslag som Alliansen går fram med. Dokumentet innehåller områden som är avgörande för Värnamo kommuns framtid och utveckling.

Vi fortsätter investera i skolor, förskolor, nya bostads- och verksamhetsområden, infrastruktur och mötesplatser.

Vi värdesätter vår personal och deras arbetsmiljö och satsar på ökad grundbemanning och hälsosamma scheman.

Allt handlar om en långsiktig planering som ska hålla för våra kommande invånare och generationer därför satsar vi mycket pengar på förebyggande verksamhet för barn och unga samt tidiga insatser.

Vi påminner om vikten av ledning och styrning men också ordning och reda i kommunens finanser och resurser. Det här förslaget tar ansvar för Värnamo kommun.

23 Maj 2024

Socialdemokraterna i Värnamo kommun,

genom

Anetté Myrvold

Bo Svedberg

Åke Wilhelmsson

Ardita Berisha Cani,

samt

Azra Muranovic, Peter Njekwa Ryberg, Britt-Marie Sellén Nilsson, Jörgen Ståhl, Matilda Kauppinen, Mikael Andersson, Anja Johansson, Gun-Britt Klingberg, Håkan Nilsson och Anders Jansson.

Här kan du läsa hela budgetförslaget. Pdf, 358.5 kB.